четвер, 26 вересня 2013 р.

27 вересня - Воздвиження Чесного i Життєдайного Хреста Господнього!

27 вересня - Воздвиження Чесного i Життєдайного Хреста Господнього: історія свята й традиції
 

Одним із великих свят православного християнства є свято Чесного Хреста, про історію цього свята розповідала учням 1-6 класів, завідуюча бібліотекою-філією с. Рудня Забокрицька Г.З. І з нагоди цього свята була оформлена тематична поличка.

 
Це свято належить до 12 великих празникiв, якi святкує християнська Церква. Корiння його сягає IV столiття -- саме тодi знайшли хрест, на якому стратили Iсуса Христа.
У цей день люди йдуть до церкви i поклоняються Чесному Хресту. На Воздвиження -- строгий пiст.
-- Яка iсторiя цього свята?
 За часiв iмператора Констянтина до Єрусалима вирушила експедицiя на чолi з iмператрицею Оленою, матiр'ю Констянтина. Учасники подорожi мали намiр вiднайти Чесний Життєдайний Хрест. Мiсце важко було знайти. Але, на щастя, до експедицiї долучився старець, який знав, де розiп'яли Христа. На Голгофi почались розкопки, що тривали кiлька днiв. Спочатку вдалося знайти табличку: "Iсус Христос, цар Юдейський", а пiзнiше вдалося вiднайти три хрести. Проте нiхто не знав, на котрому з них помер Христос.
-- Як же визначили, на якому саме розiп'яли Христа?
-- Серед розкопувачiв був один хворий чоловiк. Усi вирiшили, аби вiн торкався по черзi до кожного з трьох хрестiв. Тож коли вiн торкнувся до життєдайної деревини, то одразу зцiлився. Тому з IV столiття у християнському свiтi почали вiдзначати день, коли вiднайшли Чесний Життєдайний Хрест.
-- Якi традицiї Воздвиження?
-- Цього дня у церквах правиться особлива свята лiтургiя. Посеред церкви виставляють хрест, якому впродовж служби
поклоняються парафiяни зi словами "Христу Твоєму поклоняємося, Владико, i святе Воскресiння твоє славимо". Такий хрест люди прикрашають осiннiми квiтами, висловлюючи свою пошану.
-- Чи строгий пiст у цей день?
Навiть якщо це свято випадає у недiлю, пiст не вiдмiняється. На Воздвиження варто вiдмовитися вiд забав, а також обмежити себе в їдi -- не можна їсти м'ясних та молочних продуктiв. Крiм того, у цей день треба багато часу присвятити молитвi та поклонам до Чесного Життєдайного Хреста. Вiрнi мусять розумiти, що цей празник на чiльному мiсцi серед християнських свят.
А ще українцi здавна вiрили, що цього дня закривається земля. Усi плазуни до Воздвиження поспiшають сховатися у свої нори. Тому не слiд ходити тiєї днини до лiсу, де змiї i вужi клубляться. Надвечiр на це свято плазуни ховаються у землю i не
з'являтимуться вже до Благовiщення (7 квiтня).
Також у народi кажуть, що до 27 вересня треба прибрати весь урожай з поля -- викопати картоплю, зiбрати кукурудзу та всi фрукти, посадити дерева. Пiсля Воздвиження починається справжня осiнь. Дехто у День Чесного Хреста пече картоплю, вiдзначаючи таким чином закiнчення збору врожаю.

Немає коментарів:

Дописати коментар